Venüs Neden Yaşanılabilir Değil?

Benzer Yazılar

Venüs, Güneş Sistemi’nde sıcaklık açısından birinci, Güneş’ten uzaklık açısından ise ikinci gezegendir. Atmosferi, gelen güneş ışınlarının kaçmasını engeller. Ve uzaklık açısından güneşe en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen onu en sıcak gezegen yapar. Diğer isimleri arasında Zühre, Çolpan ve Çoban Yıldızı sayılabilmektedir. Yeni bir çalışma, Jüpiter’in Venüs’ün Güneş etrafındaki yörüngesini değiştirmemiş olsaydı. Şimdi olduğu gibi kavurucu, kuru cehennem haline gelmeyebileceğini öne sürüyor. Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerin toplam kütlesi Jüpiter’inkinin iki buçuk katıdır. Göreceli kütlesi nedeniyle diğer gezegenlerin yörüngelerini değiştirme gücüne sahiptir.

Jüpiter, diğer devler de dahil olmak üzere gezegenlerin oluştuğu diskle etkileşimlerinin bir sonucu olarak. Önce Güneş’e yakınlaştı ve daha sonra ondan uzaklaştı. Dolayısıyla Venüs de bu hareketten etkilenmektedir. Diğer gezegen sistemlerinin gözlemlerine göre, gezegen oluşumundan kısa bir süre sonra. Benzer muazzam gezegen göçleri son derece yaygındır. Bunlar, yakın tarihli bir çalışmanın sonuçlarından bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilim adamlarına göre, sıvı su içermeyen gezegenler. Bildiğimiz gibi yaşamı desteklemek için uygun değil. Astrobiyolog Stephen Kane, Jüpiter’in hareketinin, başka nedenlerle zaten biraz su kaybetmiş olmasına. Ve bir nedenden dolayı kaybetmeye devam etmesine rağmen. Venüs’ü de mevcut kaçınılmaz durumuna doğru bir yola soktuğunu iddia edilmektedir.

Önerilen İçerik: Uzayda Yaşam

Güneş Sistemini Simüle Eden Model

Araştırmanın başyazarı Kane’, “Venüs‘ün şu anki ilgi çekici yanlarından biri, yörüngesinin neredeyse tamamen dairesel olmasıdır” dedi. Kane, “Bu projeyi kullanarak yörüngenin her zaman dairesel olup olmadığını. Ve olmasaydı ne olacağını araştırmak istedim” diye ekledi. Kane, herhangi bir zamanda tüm gezegenlerin konumlarını ve çeşitli yönlerde nasıl çekim yaptıklarını belirlemek için. Güneş Sistemini simüle eden bir model yaptı. Bilim adamları, tamamen dairesel bir yörüngeyi ifade eden 0 ile hiç dairesel olmayan 1 arasında. Bir gezegenin yörüngesinin ne kadar dış merkezli olduğunu ölçer. Yörüngenin dış merkezliliği 0 ile 1 arasında bir değerdir. 1 dış merkezlilik ile yörünge, yıldızın etrafında bir tur bile yapamadığı için bildiğimiz gibi uzaya fırlatılmaktadır.

Venüs Gezegeni Özellikleri

Venüs şu anda 0.006 yörünge yarıçapıyla Güneş Sistemindeki gezegenler arasında en eliptik yörüngeye sahip. Bununla birlikte, Kane’in modeli, Jüpiter’in muhtemelen Güneş’e daha yakın olduğu. Ve Venüs’ün o sırada yaşanabilir olması çok daha olası olduğu zaman. Yaklaşık bir milyar yıl önce Venüs’ün 0.3’lük bir dış merkezliliğe sahip olduğunu gösteriyor. Kane’e göre, Jüpiter hareket ederken, Venüs önemli bir sıcaklık değişikliği yaşamış.

Isınmış ve sonra tekrar soğumuş ve atmosferine giderek daha fazla su kaybetmiş olmaktadır.  Son zamanlarda, bilim adamları tarafından Venüs’ün üzerindeki bulutlarda yaşam belirtisi olabilecek bir gaz bulundu ve bu büyük bir kargaşaya neden olmaktadır. Kane’e göre, tipik olarak mikroorganizmalar tarafından yaratılan fosfin, çevresinde ciddi bir değişiklik görmüş bir gezegende hayatta kalan son tür olabilmektedir.

Ancak Kane, durumun böyle olması için, Venüs’ün yüzeyinde sıvı su bulunduğundan bu yana kabaca bir milyar yıl boyunca bakterilerin sülfürik asit bulutlarında hayatta kalması gerektiğini ekliyor. Bunun olacağını hayal etmek imkansız değilse de zor, gazı oluşturabilecek muhtemelen çok fazla keşfedilmemiş ek süreç bulunmaktadır. Nihayetinde Kane’e göre, yüzeyi çok misafirperver olan ama şimdi. 460 Fahrenheit derece sıcak olan bir gezegen olan Venüs’e ne olduğunu anlamak çok önemli. Kane son olarak, “Dünya’nın ne kadar yaşanabilir olduğunu. Ve bu gezegeni korumak için neler yapabileceğimizi daha iyi anlamak için Venüs ile Dünya arasındaki, ayrımlara ve Venüs’te neyin yanlış gittiğine odaklanıyorum” açıklamasını yapmıştır.

ÖNERİLENLER

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

FARKLI BİLGİLER