Uzay Uçuşunun Tarihi

Benzer Yazılar

Uzay yarışı sona erdikten sonra, uzay uçuşlarında. Dünya yörüngesine ucuz erişime ve ticari çabalarda artışa yol açan birçok uluslararası iş birliği oldu. Güneş Sistemindeki tüm gezegenler, gezegenler arası sondalar tarafından ziyaret edildi. Ve insanlar, Mir ve ISS gibi uzay istasyonlarında yörüngede çok zaman geçirdiler.

Konstantin Tsiolkovsky ve Robert H. Goddard tarafından geliştirilen teorik ve pratik yeniliklerden sonra. Uzay yolculuğu 20. yüzyılda insan başarısının bir parçası haline geldi. Sovyetler Birliği, yörüngeye ilk uyduyu ve uzaya ilk erkek ve kadını fırlatarak. II. Dünya Savaşı sonrası Uzay Yarışında liderliği ele geçirdi. 1969’da ilk insan aya ayak bastığında, Amerika Birleşik Devletleri Sovyet rakiplerini geride bıraktı.

Uzay Yarışı

Soğuk Savaş sırasında uzay yarışı Sovyetler Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında hem insanlı hem de insansız yörünge uzay uçuşlarını içeren bir rekabetti.

Uzay yarışı, 1957’de hem ABD hem de SSCB’nin yapay uydu fırlatma niyetlerini açıklamalarıyla başladı. 29 Temmuz 1957’de ABD, 1958 baharında öncü uzay aracını fırlatma planlarını açıkladı. Sonrasında ise 31 Temmuz’da SSCB, 1957 sonbaharında bir uydu fırlatma planlarını açıkladı. Bir insan tarafından fırlatılan ilk yapay uydu, Sovyetler Birliği tarafından 4 Ekim 1957’de fırlatılan Sputnik-1 olarak karşımıza çıktı.

Uzaya Gönderilen İlk İnsan

SSCB, 12 Nisan 1961’de Yuri Gagarin’in ilk kozmonot olduğu zaman, insanlı uzay uçuşu çağını başlattı. Sovyet Vostok uzay programının bir parçası olan Gagarin’in 108 dakikalık uçuşu. Gezegenin tek bir yörüngesinden oluşuyordu. İkinci bir Sovyet kozmonotu olan Alman Titov, Vostok-2 görevinin bir parçası olarak 7 Ağustos 1961’de yörüngeye giren ikinci kişi oldu. 29 Temmuz 1958’de ABD Kongresi, Ulusal Havacılık Danışma Komitesi’ni ülkenin sivil uzay programlarından sorumlu olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne dönüştüren bir yasa çıkardı.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonunun inşası ve kullanımı, bir dereceye kadar. Küresel iş birliği ile mümkün kılınan uzay araştırmalarının devam eden ilerlemesinde en uç noktayı işaret etti. 20. yüzyılın başında ortaya çıkan uzay güçleri arasındaki dünya çapındaki uzay yarışı. Aynı zamanda ticari roketlerin fırlatılmasına da tanık oldu. Ve bu rekabetin uzay turizmi endüstrisinin ve pazarlarının kurulmasına yardımcı olduğu da iddia edilebilir.

Avrupa Uzay Ajansı

Avrupa Uzay Ajansı, NASA, Rusya, Çin, Hindistan ve diğerlerinden rekabetle karşı karşıya olmasına rağmen. insansız ticari araç fırlatmalarında endüstri lideri olarak kendini kanıtladı. 1980’lerde hala inşa edilirken, Avrupa Uzay Ajansı insanlı mekiği Hermes ve uzay istasyonu Columbus’u geliştirdi. Fakat bu programlar rafa kaldırıldı ve Avrupa hiçbir zaman üçüncü en büyük “uzay gücü” konumuna yükselmedi. Avrupa Uzay Ajansı, Amerikan mekiklerinde insanlı Spacelab modülünü kullandı, bir dizi uydu fırlattı. Ayrıca Mars’a ve kuyruklu yıldızlara sondalar gönderdi.

ÖNERİLENLER

Önceki İçerikUzay Kirliliği
Sonraki İçerikTürkiye Uzay Ajansı

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

FARKLI BİLGİLER