En Büyük Gezegen

Benzer Yazılar

Bu makalemizde en büyük gezegen başlığı altında en büyük gezegen hangisidir? Sorusuna açıklık getireceğiz. Öncelikle güneş sistemimiz, Güneş ve çekimi altında kalan sekiz gezegen ve onların şu anda bilinen 158 uydusu ile milyarlarca küçük cisimden oluşmaktadır. Gezegenlerin kendisine ait bir ışığı bulunmaz. Gezegenler Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtırlar. Güneşin kendine ait bir ışığı bulunur çünkü güneş bir gezegen değil bir yıldızdır.

Güneş sistemimiz içerisinde bulunan gezegenlerin bir büyüklük sıralaması vardır. Tabi ki bu sıralamayı biz insanlar yaptık. İste en büyük gezegen ve diğer gezegenlerin listesi:

Yıldızımız olan Güneş’e uzakları bakımından gezegenleri sıralamak gerekirse: Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars ve Merkür şeklinde gider. Ancak bu yazımızda gezegenleri niceliklerine göre sıralayacağız. O halde;

En Büyük Gezegen Sıralaması ile başlayalım:

Jüpiter

Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen hangisidir? Sorusunun yanıtı Jüpiter’dir. Gerek çap gerekse kütle bakımlarından Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir. Jüpiter 1.898E27 kilogram kütleye ve 142.647 kilometre uzunluğunda bir çapa sahiptir. Bu gezegenin büyük bir bölümü hidrojen ve helyumdan oluşur. Bu sebepten Jüpiter gaz devi sınıfında yer alan bir gezegendir. En büyük gezegen, adını Roma mitolojisindeki en büyük tanrı olan Tanrı Jüpiter’den almıştır. Ayrıca Dünyadan çıplak gözle bakıldığında görülebilmektedir.

Satürn

Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen olan Satürn’ü dev halkası ile biliyoruz. Bu halka aslında kaya ve buzlardan oluşuyor. Uzaydaki çeşitli parçalar gezegenin kütle çekimi sayesinde etrafında dönüyor ve bu bize uzaktan bakınca bir halka gibi gözüküyor. En büyük gezegenler listesinde ikinci sırada olan Satürn, 5.683E26 kilogram kütleye ve 124.309 kilometre uzunluğunda bir çapa sahiptir. Bu gezegen de gaz devi sınıfına girmekte ve hidrojen ile helyum gazlarından oluşmaktadır. Satürn de ismini yine bir mitolojiden, Yunan mitolojisinden almıştır. İsmi Yunan mitolojisindeki Kronos’tan gelmektedir. Bu gezegen de çıplak gözle bakıldığında Dünya’dan görülebilmektedir.

Urasüs

Uranüs de halkası ile ünlü gezegenlerden bir tanesidir. Ancak Uranüs’ün halkaları birleşik değil aksine ayrı ayrıdır. Tam on üç adet halkası bulunmakta ve bu halkaları buzlardan oluşmaktadır. Ancak Uranüs’ün halkası Satürn’ünki kadar belli değildir. Uranüs en büyük gezegenler listesinde çap bakımından üçüncü, kütle bakımından ise Neptün’den sonra dördüncü sıradadır. Adını yine Yunan mitolojisinden alan gezegen, bu mitolojideki gökyüzü tanrısı Uranos’un adını taşımaktadır. Uranüs 1781 senesinde astronom William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Uranüs buzdan oluştuğundan, buz devi gezegenler sınıfına girmektedir.

Neptün

Güneşe en uzak konumda olan ve katı bir yüzeyi bulunmayan Neptün, 49.138 kilometre uzunluğundaki çapı ile en büyük gezegenler listesinde dördüncü sıradadır. En büyük gezegen olan Jüpiter’in üçte biri büyüklüğünde olan gezegen, gaz gezegenler sınıfındadır. Ayrıca Neptün, Uranüs ile beraber güneş sistemindeki en soğuk gezegenlerden biridir.

Dünya

En büyük gezegen kategorisinde beşinci sırada Dünya’mız geliyor. Unutmayın bu sıralama kütle bakımından değil, çap bakımından yapılmıştır. Yani bir nevi dışarıdan en büyük gözüken gezegenler sırlaması. Dünya 12.709 kilometrelik çapı ile Güneş sistemimizdeki en büyük beşinci gezegendir. Kayaç yapısı nedeni ile katı gezegenler listesindedir.

Venüs

Venüs 12.346 kilometre uzunluğundaki çapı ile Güneş sisteminin büyüklük bakımından altıncı gezegenidir. Dünya ile benzerliklerinden ötürü Dünya’nın kardeşi olarak da bilinir. Ayrıca Roma Tanrıçası Venüs’ün ismini taşımaktadır.

Mars

Mars, 6.767 kilometre uzunluğundaki çapı ile sistemdeki en büyük 7. Gezegendir. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars’ın ismini taşımaktadır. Yüzeyindeki yaygın demir oksidinden dolayı kızıl bir görünüme sahiptir. Bu nedenle kızıl Mars olarak da bilinmektedir.

Merkür

Güneş’e en yakın gezegendir. Merkür 4.884 kilometrelik çapa sahiptir. Plüton’u saymazsak güneş sistemindeki en küçük ve en büyük gezegenler listemizde son sıradaki gezegendir.

Plüton

Plüton 2006 senesine kadar cüce planet olup, dokuzuncu planet olarak kabul edilmekte idi. Ancak 2006 senesinde yapılan astronomi birliği toplantısı ile gezegen sınıfından çıkartıldı.

ÖNERİLENLER

Önceki İçerikUzayda Yaşam
Sonraki İçerikDünya Neden Döner

YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

FARKLI BİLGİLER