Esasında yalnızca dünya değil diğer gezegenler ve bunların uyduları, güneş ve diğer tüm galaksiler dönüyor. Ancak bu dönüşlerin niye ne zaman ve niçin başladığı bilinmiyor. Siz değerli okuyucularımız için Dünya neden döner sorusunu yanıtlayacağız.
Ancak oluşumu esnasında dev bir toz bulutu olan Dünyamız, henüz katılaşırken dönmeye başlamıştır. Bilim insanları buna açısal momentum korunması kanununun sebep olduğunu ileri sürüyor. Bu oldukça komplike ve karmaşık bir mesele olsa da somutlayarak acıkamaya çalışacağız. Lavaboya su döktüğümüzde daireler oluşturarak suyun aktığını görürüz. Suyu boşaltırken de tıpayı çektiğinizde su dönerek boşalır. İşte aynen bu şekilde dönme hareketlerine başlayan Dünya gezegeni, uzayda onu durduracak hiçbir sürtünme kuvveti vb. kuvvet olmadığı için dönmeye devam etti ve halen bu dönme hareketine devam ediyor. Dünya neden döner sorunuzu biraz daha somutlayarak cevaplandıralım. Masanın üzerinde döndürdüğümüz bir basket topu bir süre sonra durur. Bunun sebebi nedir. Bunun nedeni Uzay’ın aksine Dünya’daki tüm boşlukların hava ile kaplı olmasıdır. Hava topun dönmesini durduracak güçte bir sürtünme kuvveti oluşturur. Doğal olarak bu sürtünme kuvveti bir enerji kaybına sebebiyet verir. Ancak uzayda bu dönme hareketini yavaşlatıp sonunda durduracak herhangi bir kuvvet olmadığından Dünya halen dönmeye devam ediyor.
Dünya Dönmeseydi Ne Olurdu?
Peki ya Dünya’nın dönmesini durduracak bir güç olsa idi. Dönmeden dolayı oluşacak enerji, okyanusların kaynamasına, yeryüzünde bulunan taşların erimesine yahut volkanların patlayacak seviyeye ulaşmasına sebebiyet verebilirdi. Dünya dönüşünü tamamen durdurduğunda ise, tıpkı ay gibi Güneş’e bakan yüzünde sürekli gündüz, karşı tarafında ise sürekli gece olacaktı. Bu tarz olayların yalnızca bilimkurgu filmlerinde gerçekleşmesini umut edelim. Gerçekleşmesinin hiç komik olmayacağı şüphesiz.
Ancak Dünya dönüş hızının gittikçe yavaşladığını biliyoruz ve ne yazık ki bu bir gerçek. Ay, Güneş ve Güneş Sistemi üzerinde yer alan gök cisimlerinin çekim kuvvetleri sebebi ile Dünya’da sürekli olarak gelgitler yaşanmakta. Gelgit hareketlerinden doğan sürtünme kuvveti ise Dünya’nın yavaşlamasına sebep olmakta. Merak etmeyin, neyse ki bu yavaşlama süresi yüzyılda sadece iki milisaniye. Jeologlar ise 340 milyon yıl önce bir günün yaklaşık olarak 22 saat, bir yılın ise yaklaşık 397 gün sürdüğünü hesaplamıştır. Bir gün geleceğe, bundan yaklaşık olarak dört milyar yıl öncesine seyahat edebilirsek, muhtemelen bir günün kırk sekiz saat olduğunu göreceğiz.
Tarihte ilk olarak Efendi Isaac Newton olarak bilinen İngiliz asilzade bilim insanının “Hareketlerin Kanunları” isimli kitabında belirttiği şekilde, eğer bir cisim hareket ediyor ve başka hiçbir kuvvet buna etki etmiyorsa; hareketine sonsuza kadar devam eder. Dünya’nın ilk dönüş hareketine nasıl başladığı tam olarak bilinmese de onu kuvvetlice etkileyen bir şey olmadığı sürece daha uzunca bir süre döneceği ortada. Dünya neden döner sorunuzu maalesef tam olarak yanıtlayamıyoruz. Çünkü esas sebebi bilinmemekte.
Dünya Neden Güneş Etrafında Döner?
Dünya neden Güneş etrafında döner? Sorunuzu hemen yanıtlayayım. Bunun yanıtı Dünya’nın kendi etrafında dönmesine kıyasla oldukça basit. Çünkü bunun sebebini biliyoruz. Bunun nedeni Güneş’in çekim kuvveti. Güneş kütlesi sebebi ile zamanı ve uzayı büküyor. Bu sebeple de etrafında bir yörünge oluşturuyor ve gezegenler bu yörüngeyi izleyerek Güneş’in etrafında dönüyorlar. Esasında Ay’ın Dünya’nın çevresinde dönmesinin sebebi de aynı. Kötü haberi hemen verelim. Birkaç milyar yıl sonra Güneş Dünya’nın yörüngesi üzerine geçecek. Ve kaçınılmaz olarak Dünya Güneş’e çarpıp yok olacak.