60’lı yılların uzay savaşları döneminde, Nasa’nın mühendisleri. Uzayda kalemlerin uygun şekilde çalışmayacağını söylediler. Uzay adamlarının uzay üzerinde yazı yazabilmesi için binlerce fikir üretip yıllarca üzerinde çalışmalar yapıp milyonlarca para harcadılar. Bu çalışmaların sonucunda uzayda yer çekimsiz ortamda bir kağıda mürekkebini aktaracak uzay kalemi buldular.
Okyanusun diğer ucundaki rakipleri olan Sovyetler Birliği, bu kadar uğraşmanın ve para harcamanın yerine. Daha uygun ve pratik düşünerek çözüm yolu ürettiler ve astronotlara kurşun uzay kalemi verdiler.
Bu iki olayı iyice inceleyecek olursak;
- Herhangi bir şeyi bu şekilde göstermek yerine de şöyle de gösterebilirsin. Karmaşık olayları sadece karışık yollardan çözüm elde etmek gerekmez. Basit, sade ve pratiklik her zaman zafere ulaşır.
Uzay Kalemi AG7 Fiyatı Nedir?
Bu uzay kalemi 1960’lı yıllarda yaklaşık 1 milyon dolar ( Günümüzün kuruyla 03.10.2022 18.565.700 TL’ye geliyor) harcanarak geliştirilmiştir. Kalemin model numarası AG7 şeklinde üzerine işlenmiştir. AG7 kelimesinin kelime anlamını merak ediyorsanız aşağıdaki başlık altında açıklıyoruz.
Uzay Kalemi AG7 Nedir?
AG’nin açılımı Anti Gravity kelimelerinin bir kısaltmasıdır. Türkçesi Anti kütleçekimi veya yer çekimsiz bir ortam anlamına gelmektedir. 7 sayısının anlamı ise son derece özel ve pahalı bu kalemin, uzayda ilk olarak kullanılan görev olan Apollo 7’den esinlenmesidir.
Bu kalem, uzayda yapılan ilk Televizyon yayınlarında bile gözükmüştür. Daha sonra fenomen kalem haline gelip birden fazla Televizyon dizisinde de yer almıştır. Bunun sonucunda popüler kültürün bir parçası olmuştur. Hatta Seinfeld diye adlandırılan bir dizide. ‘’The pen’’ adıyla tamamen bu kaleme özel ayrılmış bir bölüm bile çekilmişliği olmuştur.
Eskilerden bugüne şöhreti git gide artan bu uzay kalemi, sadece uzay sergilerinde sergilenmekle kalmadı. New York’ta bulunan Modern Sanat Müzesinde kalıcı koleksiyonlarına eklenmiştir.
Uzayda Neden Kurşun Kalem Tercih Edilmemektedir?
Tükenmez kalem veya dolma kalem tercihleri uzayda çalışmıyor. Sebebi ise bu tür kalemler yer çekimiyle çalışıyor. Kalemlerin içinde bulunan mürekkebin aşağıya inebilmesi için yer çekimine ihtiyacı vardır.
İlk uzay görevlerinde yalnızca Rus uzay adamları değil, ABD’li uzay adamları da kurşun kalemleri tercih etmişlerdir. Akıllara gelen pratik ve ekonomik düşünce uzayda çok önemli bir soruna yol açıyor.
Bu Sorunlar;
- Kurşun kalemin ucu kırıldığında kırılan minik parçalar yer çekimsiz bir ortamda kontrol panallerinin içinde sıkışıyor.
- Hatta bu küçük parçalar uzay adamlarının gözüne bile kaçabilme riski mevcut.
Bu sorunları çözebilmek için geliştirilen kalemin en önemli özelliklerinden birisi basınçlı mürekkep kartuşa sahip olmasıdır. Bu kartuşlar nitrojen gazı yardımı ile basınçlanmaktadır. Kontrolü daha da arttırmak için sıf bu özel kalem için mürekkep icat etmişlerdir.