Üç Çinli astronotun yeni Çin uzay istasyonu için çalışmaya başlamaları için altı aylık bir sefer başladı. Önümüzdeki birkaç yıl, Çin’in büyük bir uzay gücü olarak ortaya çıktığını görebiliriz.
Tiangong Çin Uzay İstasyonu
Geçen yıl Tiangong Çin uzay istasyonu ilk modülünü yerleştirdi. Yıl sonuna kadar ise Mengtian laboratuvarı gibi başka modüller de eklemeyi planlıyor. Ertesi yıl da Xuntian uzay teleskobu fırlatılacak. Bakım ve yakıt ikmali yapmak için bu teleskop. Uzay istasyonuna oldukça yakın uçacak ve onunla kenetlenecek. Tiangong’un, yakıtı, itici gücü ve yaşam destek sistemlerinin tümü bağımsız olacak. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Çin. Şimdi insanları uzaya gönderen ve bir uzay istasyonu inşa eden üçüncü ülke. Tiangong, Çin’in 2031’de kapatılacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yerini alacak.
ABD yasaları Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Çin ile veri paylaşmasını yasakladığı için. Çinli astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) seyahat etmelerine izin verilmiyor.
Çin’in Uzay Planları
Çin uzay istasyonu, birkaç yıl içinde, Dünya’ya yakın asteroitlerden örnekler toplamayı planlıyor. 2030 yılına kadar ilk astronotlarını Ay’a, Mars ve Jüpiter’e ise araştırma yapmak. Numune toplamak için uzay aracı göndermek istiyor. Çin, son on yılda 200’den fazla roket fırlattı. İnsansız bir uzay aracı olan Chang’e 5’i kaya örneklerini toplamak ve geri göndermek için Ay’a gönderdi. Önceki ABD bayrakları yerine, ay yüzeyine daha büyük bir Çin bayrağı yerleştirdi. ABD’nin 340 astronotu ve Sovyetler Birliği’nin 130’dan fazla astronotunun aksine. Çin uzay istasyonu bugüne kadar uzaya yalnızca 13 astronot gönderdi. Yine de bazı engeller çıkmadı diyemeyiz. 2020’de iki roket fırlatma başarısız oldu ve bir Çin roketi 2021’de rotasından saptı ve Atlantik Okyanusu’na düştü.
Diğer Ülkelerin Planları Neler?
Çin uzaydaki rolünü genişletirken, diğer birçok ülke Ay’a ulaşmaya çalışıyor. Kennedy Uzay Merkezi, NASA’nın ABD’den ve diğer ülkelerden insanları 2025’ten itibaren. Ay’a göndermek için kullanılacak yepyeni devasa SLS roketi kullanıma sunuldu. Ek olarak, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Güney Kore, Rusya ve Hindistan kendi uzay istasyonlarını geliştiriyor. Hindistan, 2030 yılına kadar kendi uzay istasyonunu inşa etmeyi hedefliyor. Ve şimdiden ikinci önemli Ay misyonunu başlattı. Ay misyonlarında NASA ile iş birliği yapan Avrupa Uzay Ajansı tarafından, astronotların. Dünya ile iletişimini kolaylaştırmak için bir Ay uyduları ağı da planlanıyor.
Üç Çinli astronotun yeni Çin uzay istasyonu için çalışmaya başlamaları için altı aylık bir sefer başladı. Önümüzdeki birkaç yıl, Çin’in büyük bir uzay gücü olarak ortaya çıktığını görebiliriz.
Tiangong Çin Uzay İstasyonu
Geçen yıl Tiangong Çin uzay istasyonu ilk modülünü yerleştirdi. Yıl sonuna kadar ise Mengtian laboratuvarı gibi başka modüller de eklemeyi planlıyor. Ertesi yıl da Xuntian uzay teleskobu fırlatılacak. Bakım ve yakıt ikmali yapmak için bu teleskop uzay istasyonuna oldukça yakın uçacak ve onunla kenetlenecek. Tiangong’un, yakıtı, itici gücü ve yaşam destek sistemlerinin tümü bağımsız olacak. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Çin, şimdi insanları uzaya gönderen ve bir uzay istasyonu inşa eden üçüncü ülke. Tiangong, Çin’in 2031’de kapatılacak olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yerini alacak.
ABD yasaları Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Çin ile veri paylaşmasını yasakladığı için Çinli astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) seyahat etmelerine izin verilmiyor.
Çin’in Uzay Planları
Çin uzay istasyonu, birkaç yıl içinde, Dünya’ya yakın asteroitlerden örnekler toplamayı planlıyor. 2030 yılına kadar ilk astronotlarını Ay’a, Mars ve Jüpiter’e ise araştırma yapmak ve numune toplamak için uzay aracı göndermek istiyor. Çin, son on yılda 200’den fazla roket fırlattı. İnsansız bir uzay aracı olan Chang’e 5’i kaya örneklerini toplamak ve geri göndermek için Ay’a gönderdi. Önceki ABD bayrakları yerine, ay yüzeyine daha büyük bir Çin bayrağı yerleştirdi. ABD’nin 340 astronotu ve Sovyetler Birliği’nin 130’dan fazla astronotunun aksine. Çin uzay istasyonu bugüne kadar uzaya yalnızca 13 astronot gönderdi. Yine de bazı engeller çıkmadı diyemeyiz. 2020’de iki roket fırlatma başarısız oldu ve bir Çin roketi 2021’de rotasından saptı ve Atlantik Okyanusu’na düştü.
Diğer Ülkelerin Planları Neler?
Çin uzaydaki rolünü genişletirken, diğer birçok ülke Ay’a ulaşmaya çalışıyor. Kennedy Uzay Merkezi, NASA’nın ABD’den ve diğer ülkelerden insanları 2025’ten itibaren Ay’a göndermek için kullanılacak yepyeni devasa SLS roketi kullanıma sunuldu. Ek olarak, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Güney Kore, Rusya ve Hindistan kendi uzay istasyonlarını geliştiriyor. Hindistan, 2030 yılına kadar kendi uzay istasyonunu inşa etmeyi hedefliyor ve şimdiden ikinci önemli Ay misyonunu başlattı. Ay misyonlarında NASA ile iş birliği yapan Avrupa Uzay Ajansı tarafından. Astronotların Dünya ile iletişimini kolaylaştırmak için bir Ay uyduları ağı da planlanıyor.